Angeli in ljudje (angelski svet je prostran in zanimiv)

27 Apr 2018
Marjetka Novak
3117
0

Angeli in ljudje – angelski svet je prostran in zanimiv

O angelih razpravlja in jih opisuje na tisoče komentarjev svetopisemskih besedil, vključno s Talmudom, ustno tradicijo (Midrašem), mistično (Zoharjem in kabalo) in hasidsko tradicijo, opise in razprave o angelih pa najdemo tudi v krščanstvu in islamu. V sodobnih časih lahko v Googlov iskalnik vtipkamo besedo »angel« ali »angeli«, pa se pojavi več kot sto milijonov povezav, kar kaže na to, da marsikoga na svetu angeli še kako zanimajo.

Zares zanimivo je, da je budističnega voditelja Dalaj Lamo ob srečanju z rabinom Zalmanom Schachterjem – Shalomijem očaral judovski pogled na angele, o čemer lahko beremo v knjigi The Jew in the Lotus (Jud v lotusu). Kasneje sta še podrobneje razpravljala o angelih različnih tradicij. Mnoga tibetanska božanstva imajo skoraj popolnoma enake lastnosti kot nekateri nadangeli v zahodnem svetu. Poleg tega pa se te lastnosti tudi neguje s podobnimi kontemplativnimi vizualizacijami za zaščito, zdravljenje, blagoslov, moč, podporo, modrost, sočutje in srčno dobroto.

Angelski svet je prostran; je nov pogled na stvari. V judovski ustni tradiciji recimo izvemo, da se je Bog posvetoval z angeli, preden je ustvaril človeka. V teh naukih lahko izvemo, da angeli nad zamislijo niso bili preveč navdušeni, saj so videli, da bomo nekoč vesolju povzročali veliko sivih las. Rečeno je tudi, da so bili angeli na splošno »ljubosumni« na človeka, ker nam je bila namenjena večja svoboda pri izražanju svobodne volje. Angeli imajo le omejeno svobodno voljo, saj so tesneje povezani z božanskim kot mi; ljudje imamo veliko svobodne volje in kaj hitro ne vemo več točno, zakaj obstajamo. Ti nauki služijo kot alegorija, ki nam pomaga spremeniti pogled na svet.

Odkrili bomo tudi, da se Bog prav tako »posvetuje« z ljudmi. Abraham se recimo prepira z Bogom zaradi njegove odločitve, da bo uničil Sodomo. Z Bogom se pogaja in skuša mesto rešiti. Seveda kasneje izvemo, da je mesto uničeno. Ne gre za to, kaj je Bog že »vedel« vnaprej, ampak da se v tej zgodbi razkrije nek dialog, razprava, prejemanje in dajanje med Bogom in Abrahamom (1 Mz 18,24-32).

Isto pogosto opazimo med Bogom in Mojzesom. Mojzes vedno znova Boga hoče odvrniti od uničenja Izraelcev, ker so tako trmoglavi in naduti. Ker se lahko prepiramo z Bogom, se nam odpre popolnoma nov pogled na zadrego, povezano z našim obstojem.

Z Bogom se prepirajo preroki, recimo Jona. Hasidski mojstri, kot na primer Levi Yitzhak iz Berdičeva, Bogu ves čas oporekajo. Dejansko nas Bog in angeli vabijo, naj se z njimi spoprijemamo. Ta pogled se močno razlikuje od vsesplošno razširjenega stališča, da mora biti človek Viru popolnoma predan in podrejen.

Angeli pa se z Bogom le redko prepirajo. Angeli so torej posredniki med silo stvarjenja – središčem življenja – ki je ne moremo spoznati, in vsemi vidiki manifestiranega stvarstva. Zares so v drugačnem odnosu do Boga kot ljudje.

Marsikje se uči, da ni bila stvaritev človeka nikoli pod vprašanjem; Bog se je z angeli posvetoval zato, da bi izpostavil obveznosti, povezane s svobodno voljo. V teoriji bi svet krasno tekel, če ljudje ne bi sledili svojim interesom. Ker pa smo del narave, imajo judovski modreci veliko in pogosto problematično svobodno voljo za izjemen eksperiment.

Kakšen eksperiment? Ali lahko ljudje kot soustvarjalci (z visoko stopnjo svobodne volje) ustvarijo globlji in popolnejši svet, kot je svet angelov (z omejeno svobodno voljo) brez ljudi? Ljudje smo postavljeni pred zares velik izziv: ugotoviti moramo, da ne samo smemo, ampak da tudi moramo storiti vse, kar je v naši moči, da bi življenje bolje teklo, pa četudi se moramo zato »prepirati« z Bogom na takšen način, da vplivamo na dogajanje na svetu in ga dejansko tudi spremenimo.

Vabim vas, da si preberete tudi 6 ključev za komunikacijo z nadangeli.

Želite prejemati obvestila o: 

     • najnovejših angelskih nasvetih (video, audio, pisno)
     • spletnih meditacijah in spletnih tečajih
     • akcijah pri prodaji produktov: knjige, angelske karte, angelske esence
     • Potem izpolnite prijavnico tukaj spodaj in vpišite svoj e – naslov