Vrste angelov, ki jih poznamo …[v članku vas čaka tudi dostop do darila]

1 Maj 2018
Marjetka Novak
9337
0

Vrste angelov – poznamo angele vseh vrst

Poznamo angele vseh vrst: sle, poslanike, tožnike, varuhe, nadangele, učitelje, pomočnike, in tako naprej. »Najobičajnejši« angel je sel, najpogostejše sporočilo pa preprosto »bodi.« Na mikrokozmični ravni obstajajo angeli tudi za najmanjše oblike materije, na makrokozmični pa angeli za gozdove, gore, morja, narode, Luno, Sonce, osončje, nebesna telesa, galaksije in zvezdne konstelacije – v vesolju obstaja angel za vsako stvar, majhno ali veliko.

Angeli niso prisotni samo v našem vesolju, ampak so razširjeni tudi po različnih nebesih in peklih in vsem drugem, kar presega naše omejeno dojemanje časa in prostora. Starodavni mojstri so menili, da so harmonije in neharmonije vesolja vse oblike božanskega izraza, torej, da je vse, kar se zgodi v stvarstvu, izraz Boga, te božje izraze pa v življenje spravljajo angeli.

Nekateri angeli obstajajo le za hip, toliko časa, da prenesejo kratko sporočilo; drugi angeli obstajajo dolgo časa. Večni angeli, Ofanimi, Serafimi in Hayyot, so v službi najvišjega prestola v nebeških svetovih. Znani so tudi nadangeli, kot so na primer Mihael, Gabriel, Rafael in Uriel. Tudi nadangeli so večni. Poleg tega pa obstajajo še večne nebeške figure, kot so Metatron, Sandalfon in Elija, o katerih bomo kasneje izvedeli več.

Talmud uči, da ima vsak svojega angela varuha. Vsak človek ima tudi angela usode. Strokovnjaki si niso enotni, ali sta to dva ločena angela ali en sam. Talmud pravi, da se angeli, predvsem angeli varuhi, z dušo pogovarjajo takrat, ko telo spi. Najpogosteje to počnejo preko sanj, vizij ali preroških uvidov. Ne glede na to, ali se angeli z nami pogovarjajo, ko spimo ali ko smo budni, pa so preroki običajno govorili o nekem notranjem glasu, o nečem, kar prihaja »od znotraj«, ne pa o zunanjem glasu.

Zelo priljubljen talmudski nauk v tradicionalnem judovstvu pravi, da na predvečer šabata človeka domov spremita dva angela: en angel je dober, drugi zloben. Če je miza lepo pogrnjena in pripravljena na sprejem šabata, potem dobri angel izreče naslednji blagoslov: »Naj bo ta dom prav takšen tudi na naslednji šabat.« V tem primeru mora zlobni angel proti svoji volji reči: »Amen,« kot da bi se z blagoslovom strinjal. Če pa je hiša umazana, razmetana in je ni nihče pripravil na šabat, se zgodi ravno obratno; zlobni angel izreče isti blagoslov, dobri angel pa se mora z njim strinjati in izreči: »Amen.«

Talmud pravi, da angeli poslaniki nastanejo iz reke ognja. Zapojejo – torej, opravijo nalogo, ki jim je bila poverjena – nato pa izginejo. Po drugi razlagi je vsako fizično gibanje v univerzumu »izraz« Boga, vsakega od premikov v univerzumu pa spremlja nov angel. Govori se tudi, da človeka, ki iskreno moli, spremljajo angeli, ki ga objamejo in prečistijo.

Angelov naj bi bilo skoraj neskončno veliko; so povsod. Ta množica napolnjuje nebesa in vsak nebesni svod. Skoraj vsi angeli bivajo v drugi resničnosti in so v običajnem svetu nevidni. Vendar pa se nekateri včasih prikažejo. Če povem tako, kot bi opisala kabala, bi, če bi imeli oči, s katerimi bi videli resnico stvarjenja, ugotovili, da je vse, kar vidimo ali izkusimo, angel, ki vse dogajanje pokriva ali v njem ohranja božansko iskro. Vendar pa se pri izkustvih običajno ne zavemo, za kaj točno gre. Eden od skritih kabalističnih naukov pravi, da beseda oblačilo skrivoma pomeni angel. S tem želi povedati, da imamo lahko za oblačilo tisto obliko, s čimer je vse pokrito. Ko prepoznamo pravo naravo oblačil, se zavemo, da ima vse sebi lastno vrednost in božjo iskro. Ko se zavemo globin te resnice, nam postane jasno, da je vse, česar se lotevamo iz dneva v dan v praksi in v glavi, izraz božanskega.

  Vendar pa je potrebno poudariti, da so angeli le posredniki ali sli pri »po-boževanju«. Nikoli jih ne smemo imeti za božanska bitja, ki bi lahko delovala na lastno pest namesto Boga. Angeli imajo tudi marsikakšno pomanjkljivost, tako kot ljudje. Niso vsevedni; lahko se jih zmede ali prinese naokoli, tudi na nekatera vprašanja nimajo odgovorov. Nekateri so bili izgnani iz nebes, ker so delali napake. Nekateri angeli so »padli«, živijo na Temni strani, ki je v nasprotju z lučjo zavedanja. Ravno zaradi teh nepopolnosti smo lahko ljudje v stiku z njimi. Če bi bilo vse popolnoma razsvetljeno in ne bi nikogar begalo, kako se stvari odvijajo v tem univerzumu, ne bi mogli izraziti svoje svobodne volje.

Brezplačen BONUS: Odkrijte, kako se lahko enostavno in hitro povežete z angeli s pomočjo brezplačnih video nasvetov. Kliknite tukaj za takojšnji dostop!

Kot vidimo, lahko angeli prosijo zase, lahko pa se tudi zavzamejo za ljudi. Obstajajo angeli tožniki, ki jih ustvarjamo s svojimi slabimi dejanji, pa tudi angeli zagovorniki, ki jih ustvarjamo z dobrimi dejanji. Mnoge hasidske zgodbe nas peljejo na nebeško sodišče, kjer se angeli tožniki in zagovorniki borijo za dušo nekega človeka, končna odločitev pa je pogosto odvisna od enega angela, ki nagne tehtnico na svojo stran. To je res močna izkušnja – da se pomikamo skozi življenje, vedoč, da je lahko naše življenje odvisno od enega samega dejanja, ki smo ga nekoč storili.

Nekateri ljudje so pod okriljem angelov, nekateri so jim enaki, nekateri celo postanejo angeli, kakor bomo videli kasneje pri svetopisemskih likih Eliji in Henohu. Vendar pa nas nauki opozarjajo, da ne smemo pozabiti naslednjega: tudi če naše molitve uresničujejo angeli, pa o naši usodi odloča edini vir življenja – Ein Sof, brezmejnost.

Mi torej lahko angele uporabimo, delamo z njimi, se jim pustimo voditi ali pa nam angeli pomagajo, vendar jih nikoli ne častimo. Pravzaprav imamo angele za posebne prijatelje z izjemnimi močmi in zanimivimi »vezami«. Nobenega zagotovila ni, da jim bo uspelo doseči, kar bi mi radi, vendar pa je zares dragoceno, da so na naši strani, če lahko temu tako rečem. Temna stran, ki jo pogosto imenujemo tudi Druga stran, ki nam avtomatično nasprotuje, nas zna zares zmesti. Vedno se pojavi nepovabljena in hoče »opraviti svoje delo.« V tem je skrivnost in čar vstopanja v angelski svet.

Vabim vas tudi k branju prispevka: MOLITEV ZA BLAGOSLOVLJEN DAN

Želite prejemati obvestila o: 

     • najnovejših angelskih nasvetih (video, audio, pisno)
     • spletnih meditacijah in spletnih tečajih
     • akcijah pri prodaji produktov: knjige, angelske karte, angelske esence
     • Potem izpolnite prijavnico tukaj spodaj in vpišite svoj e – naslov