Nadangel Mihael – tisti, ki je podoben bogu (El)

10 Jan 2019
Marjetka Novak
15814
0

Nadangel Mihael je tisti nadangel, za katerega vedo vsi.

Kaj pomeni ime Nadangel Mihael?

Ime Mihael v hebrejščini dobesedno pomeni »tisti, ki je podoben Bogu (El)«.

Nadangela Mihaela (ki se v hebrejskem jeziku izgovori Mihaêl) si predstavljamo kot nadangela, ki »stoji« na desni strani božjega prestola in v marsičem ta angel velja za božjo desno roko.

V kabali božja desna roka predstavlja usmiljenje in srčno dobroto. Ta asociacija se večkrat pojavi v predpisanih judovskih opravilih. Mezuzah postavimo na desno od vhodnih vrat; tradicionalni judje pa jo postavijo na desno vsakega hodnika. Tradicionalni judje si najprej obujejo desni čevelj, najprej prižgejo desno svečo; kiduš čašo vina držijo v desni roki. Otroke se ponavadi blagoslavlja z desno roko. Tora omenja desno stegno (za priseganje), desno uho in desni palec za določene obrede.

Pri vsem tem in še marsičem drugem, lahko k sebi povabimo občutek usmiljenja, srčne dobrote, topline in skrbnosti.

Že če samo razmišljamo o tem, kaj počnemo, na tak način, da se v nas prebujata usmiljenje in srčna dobrota, lahko usmerimo občutljivost in razpoloženje v to smer. Ko to počnemo, si predstavljamo neko prisotnost, ki jo lahko zares začutimo. Mehčamo se, postajamo bolj sproščeni in odprti.

Marsikdo od nas je že kdaj zaznal nekaj ob sebi ali v svoji bližini.

Občutek se ponavadi pojavi spontano, z njim pa je lahko pogosto povezano neko točno določeno občutje. Pogosto se oziramo naokoli, da bi kaj videli, a ničesar ne najdemo. Običajno takšno izkušnjo prezremo in jo odpišemo kot trik našega uma, kdaj drugič pa je tako močna, da ne moremo zanikati občutka, da nekaj je tam.

Včasih dejansko nekaj res je tam ali pa dobimo neko znanje o nečem, kar se bo zgodilo, kar se izkaže za pravilno. Ko se intuitivno védenje izkaže za resnično, predpostavljamo, da so takšne izkušnje drobni namigi, ki prihajajo iz podzavesti, ali pa da se nas je dotaknila milost nekega neznanega vira. Marsikdo ima že za seboj takšno izkušnjo. Vendar pa nas mistiki učijo, da ne potrebujemo prsta milosti, da bi nas opozoril na takšne trenutke; lahko se urimo v priklicovanju določenih izkušenj in občutij, kar v nas sproža večjo občutljivost  in bolj pravilno naravnananost.

Lahko začnemo gojiti izkušnjo, da nam je prijetno in da smo mirni.

To običajno vodi do občutka topline. Ko takšno občutje nastopi, ga lahko povežemo z imenom Mihael. Sprva je to »umetno vzpostavljena« povezava. Če pa se urimo in to ponavljamo, bomo hitro vzpostavili tudi pravo povezavo, zato bo treba samo pomisliti na ime Mihael in razpoloženje se nam bo hitro spremenilo. (Ne pozabite na povezavo, vizijo, ki jo bomo razvijali; vzpostavljali bomo vez z nadangelom Mihaelom, in ne s kakšnim Mihaelom, ki ga morda poznate.) Izkustvo tega angela v sobi ni podobno izkustvu nekoga drugega v prostoru; gre za izkustvo, ki bi ga lahko izrazili s temi besedami: »Počutim se odprtega/-o in ljubečega/-o.«

Morda boste vprašali, zakaj je treba ustvariti takšno asociacijo?

Saj bi si lahko le ves čas zamišljali srčno dobroto in pustili, da vpliva na nas, dokler ne bi postali boljši? Preprost odgovor: čeprav si ljudje zares želimo biti prijazni, smo skoraj vsi izgubljeni v svojem ozkem pogledu na svet. Večina nas potrebuje »orodja«, s katerimi si razvija duhovne potenciale in v tem je bistvo kontemplativnih vaj.

Ne gre za to, da nekdo mora »verjeti« v angele, da bi lahko ponotranjil potencialno moč, ki jo s seboj prinaša bivanje v določenih stanjih uma. Prav tako, kakor lahko z domišljijo dosežemo znane pozitivne učinke v medicini in psihologiji, imamo tudi mi priložnost, da prikličemo svoj skriti potencial in se lotevamo vaj, ki nam krepijo stališča, razpoloženja, prepričanja in druga zares močna stanja uma. V kolektivni zavesti je vtisnjena zamisel o angelih, še zlasti nadangelih, kar že na prvobitni ravni krepi vaje. Ne smemo podcenjevati moči, ki se skrivajo v naši psihi.

Brezplačen BONUS: Odkrijte, kako se lahko enostavno in hitro povežete z angeli s pomočjo brezplačnih video nasvetov. Kliknite tukaj za takojšnji dostop!

Kot omenjeno, Nadangela Mihaela predvsem povezujemo s srčno dobroto.

V Tori lahko vidimo, da je bila ena od Mihaelovih nalog obvestiti Abrahama in Saro o skorajšnjem rojstvu njunega sina Izaka. Rojstvo je veljalo za čudež, ker sta bila oba starša že kar stara – Abraham sto let, Sara pa devetdeset (1 Mz 17,17).

Mihael je v ustni tradiciji tisti angel, ki je spremljal Abrahamovega služabnika Eliezerja, medtem ko je ta iskal Izakovo dušo dvojčico. Tako Mihael kot Gabriel sta bila zraven, ko je Ezav Jakobu prodal pravico prvorojenstva; prisotna sta bila, ko je Mojzes v roke dobil Toro.

Včasih pa Nadangel Mihael igra bolj kruto vlogo.

Velja za enega od angelov, ki je poskrbel za uničenje asirskega in babilonskega kralja Senaheriba v sedmem stoletju pred našim štetjem. Izročilo pravi, da je Mihael že na prvo noč pashe uničil celotno asirsko vojsko, ki je štela   185 000 mož. Nekateri zgodovinarji pravijo, da je vojsko prizadela kuga; sam pa mislim, da sta oba pogleda popolnoma združljiva – vsa takoimenovana »božja dela« izvajajo angeli.

Z Mihaelovo energijo bomo vizualizirali in razmišljali o trenutkih, ko smo bili priča neobičajni dobroti. Razmišljali bomo o trenutkih izjemne radodarnosti, skrbnosti do nekoga, delitve z drugimi in ko je nekdo bil na razpolago. Lahko razmišljamo o svojih ali o tujih dejanjih. Te podobe vedno znova ponavljamo. To bomo počeli na naslednjem posnetku na zgoščenki.

Nato se spomnimo okoliščin, v katerih ni bilo veliko ljubezni in dobrote, ko smo se skopuško in zadrgnjeno držali nazaj. Spomnimo se na te situacije in občutimo zadrgnjenost v srcu.

Nato se z domišljijo »pretvarjajmo«, da se lahko nekega dogodka spominjamo na popolnoma nov način, tokrat popolnoma odprtega srca in darežljivega duha. Saj ne da bi se tolkli po prsih za pretekla dejanja; ampak da bi razmišljali in se ponovno zavezali k večji radodarnosti v srcu v prihodnje. Ko si predstavljamo sebe, kako se v situacijah drugače odzivamo, začnemo graditi potencial za samodejno vnašanje večje srčne dobrote v nove situacije, ki bodo nastopile.

Med meditacijo z Nadangelom Mihaelom, razmišljajte o trenutku, ko ste bili zares hvaležni, ko ste občutili blagoslove sočutja in dobrote, pri sebi ali pri kom drugem. Potopite se v ta občutja, naj razmišljajoči um počiva, in povabite mir, naj vam pomiri in poteši dušo.

Vabim vas, da si preberete tudi prispevek o tem, kako vam lahko pomaga Nadangel Gabrijel. Beri TUKAJ.